Ajankohtaista

04.05.2022

Konepajateollisuuden konkarin käsissä tyhjä kiinalaishallikin muuttuu menestyväksi tehtaaksi

9S7A39

JTK Power Groupin myyntijohtaja Janne Virtanen on konepajateollisuuden moniosaaja, jonka työkokemus ulottuu aina suunnittelijan työstä toimitusjohtajan toimenkuvaan asti. Vuonna 1994 alalla aloittanut Virtanen päätyi JTK Powerille ensi kerran tavattuaan vanhan esimiehensä messutapahtumassa vuonna 2013. Silloin JTK Powerilla työskennellyt esimies vinkkasi, että heillä on Kiinassa tehdas, jonka johtoon kaivattaisiin osaavia käsiä. Ajatus jäi kytemään Virtasen mieleen, ja kansainvälisen liiketoiminnan koulutuksen käytyään hän pakkasi tavaransa ja muutti Kiinaan konepajan johtoon vuonna 2014.

— Alussa oli vain tyhjä halli, jonka nurkassa koneet seisoivat. Piirsin tehtaan layoutin, suunnittelin koneiden paikat ja työpisteet. Puolessa vuodessa saimme yhdessä alihankkijoidemme ja kiinalaisen kollegani Handy Hun kanssa homman toimimaan ja tehtaan pystyyn. Osa alihankkijoista on yhteistyökumppaneitamme edelleen.

Pitkäjänteinen työ ja keskinäinen luottamus eivät tunne kielirajoja

Vuosien mittaan toiminta kasvoi, ja tuotantotilat laajenivat 500 neliömetristä 8000 neliömetriin. Virtanen panosti myös työntekijöiden sitouttamiseen – pelkkä palkka ei riitä, vaan työmaalla on oikeasti viihdyttävä. Esimerkiksi työpisteiden on oltava huolellisesti suunniteltuja ja toimivia. Lisäksi tehtaan toimintaan oli tuotava tietynlaista toimintakulttuuria, jossa korostetaan pitkäjänteistä työtä ja kestävien asiakassuhteiden luomista.

— Sain todeta, että luottamuksen pystyy muodostamaan kielirajojen ylikin. Tehdas lähti hienoon nousuun ja on tänä päivänä merkittävä osa liiketoimintaamme. Kiinan-tehtaalla on ollut suuri merkitys myös omalle uralleni, sillä ulkomailla työskentely kasvatti paitsi kielitaitoani, myös kansainvälisen liiketoiminnan osaamistani sekä johtamistaitojani.

Varsinaisten Kiinan-vuosiensa jälkeenkin Virtanen on jatkanut Kiinan-tehtaan hyväksi työskentelyä – välillä paikan päällä, välillä Suomesta käsin. Nykyisessä myyntijohtajan toimessaan Virtanen vastaa kaikkien JTK Power Groupin yritysten myynnistä.

— Vastuualueeni on laajentunut entisestään. Nimikkeellä ei kuitenkaan varsinaisesti ole väliä, kunhan tehdään täysillä töitä yrityksen eteen. JTK on täynnä osaavaa henkilöstöä, joista osa on ollut täällä töissä alusta saakka. Nuorista työntekijöistä koulutetaan alan huippuja ja kokeneemmat tarjoavat korvaamatonta osaamistaan. Siinä yhdistyy ammattitaidon koko kirjo.

Jatkuva kehitystyö ja hyvä yhteishenki johtavat aitoon viihtyvyyteen

JTK Powerin vahvuudeksi työnantajana Virtanen nostaa esiin sen, että työntekijöitä kuunnellaan ja heidät saadaan aidosti viihtymään työssään. Viihtyvyys syntyy hyvästä yhteishengestä ja jatkuvasta kehitystyöstä – JTK Power investoi jatkuvasti uusiin laitteisiin, kehittää työpisteitä ja optimoi työnteon prosesseja, jolloin turha puurtaminen karsiutuu pois. Lisäksi esimerkiksi suunnittelijat ja myyjät tekevät työtään tuotannon puolta kuunnellen.

— Olemme kaikki täällä samassa veneessä ja teemme yhdessä töitä asiakkaan hyväksi. Ruoho ei ole yhtään vihreämpää aidan toisella puolen, sillä oma puolemme on huolellisesti yhdessä lannoitettu. Siinä olemme JTK:lla onnistuneet todella hyvin. Sitä saavat muut kadehtia.

Vapaa-aikaansa Virtanen viettää mökkeillen, kalastaen ja kunnostaan huolehtien. Työkseen hän ei osaa kuvitella tekevänsä mitään muuta.

— Olen tehnyt tätä kohta 30 vuotta ja minulle tulee edelleen mukava olo joka kerta, kun ajan töihin. Uskon siis olevani oikeassa ammatissa.