News

30.03.2022

Osaaminen siirtyy sukupolvelta toiselle – isä ja poika työpareina JTK Powerilla

9S7A8650

Jarmo Mantila on ensimmäinen JTK Powerille palkattu työntekijä. Hän on työskennellyt yrityksessä vuodesta 1998, eli alusta asti. Mantila työskenteli aiemmin samassa työpaikassa JTK Powerin perustajien kanssa, ja he pyysivät häntä töihin yritykseen.

– Olimme työskennelleet kauan yhdessä, joten oli luonnollista aloittaa työt JTK Powerilla, Jarmo Mantila kertoo.

Samaan aikaan Jarmon poika Jukka Mantila valmistui sähköpuolen ammattikoulusta, mutta ei saanut alan töitä. Jarmo ehdotti omistajille, voisiko Jukka tulla JTK Powerille töihin, jos hän opettaisi Jukan hitsaamaan. Jukan oli tarkoitus mennä lisäksi hitsauskurssille, mutta loppuen lopuksi kurssia ei tarvittu.

– Jukka oli nopea oppimaan ja hänestä tuli työparini. Olemme tehneet yhdessä töitä siitä asti, eli yhteensä 20 vuotta, Jarmo kertoo.

Hiljainen tieto siirtyy eteenpäin ja pysyy talossa

Jukka Mantila kertoo, että oma isä oli paras mahdollinen opettaja. Jarmo on opettanut vanhana konkarina työt monelle hitsarille, ja hänellä on kokemusta myös reissutöistä. JTK Powerilla on paljon pitkäaikaisia työntekijöitä, minkä ansiosta tieto siirtyy sukupolvelta toiselle.

– On hienoa, että vanhemmat työntekijät jakavat ammattitaitoaan, koska näin osaaminen siirtyy eteenpäin. JTK Powerilla on perinteisesti pitkät työurat ja reilu palkkamalli. Olen kuullut monien sanovan, että tämä on paras paikka, missä he ovat koskaan olleet, Jukka sanoo.

Jarmo kertoo olevansa kiitollinen JTK Powerille siitä, että hän sai poikansa työpariksi.

– Mikään ei ole hienompaa kuin työskennellä oman poikansa kanssa. Vietämme muutenkin paljon aikaa yhdessä, sillä kuljemme työmatkat yhdessä, käymme yhdessä salilla ja harrastamme molemmat jenkkiautoja.

20 vuoden aikana roolit ovat kääntyneet tasavertaisiksi.

– Enää en ole opettaja, vaan nyt olemme tasavertaiset työkaverit. Toisinaan se on jopa niin päin, että Jukka opettaa minua, Jarmo kertoo.

Aina löytyy ratkaisu

Jukan mukaan vanhempi sukupolvi on kova tekemään töitä. Koskaan ei luovuteta, vaan tiukankin paikan tullen keksitään ratkaisu. Myös Jukka on ottanut nämä periaatteet omikseen.

Jarmo kertoo, että työt ovat keventyneet vuosien varrella, ja esimerkiksi hitsausrobotti on helpottanut työtä.

– Työ on nykyään hyvin organisoitua, sillä jokaisella työntekijällä on oma tehtävänsä. Työkalut ja hitsauskoneet ovat parantuneet ja ergonomiaan kiinnitetään huomiota. Hitsausrobotilla voidaan tehdä työt, jotka aiemmin on hitsattu vaikeissa asennoissa. Kehitys on mennyt oikein hyvään suuntaan, Jarmo sanoo.