Ajankohtaista

07.09.2020

JTK Power lisää koneistamon muuntautumiskykyä – yhteistyörobotit käyttöön

cobot2 002 small2

JTK Power uudistaa koneistamoa kahdella Universal Robotsin yhteistyörobotilla. Niin sanottujen cobottien ansiosta venttiili-istukkarenkaiden (valve line productions) valmistus tehostuu ja monipuolistuu.

– Cobotit mahdollistavat sekä suurien sarjojen että pienien eräkokojen valmistuksen. Tarkoituksena on kasvattaa automaatiota vaiheittain, ja yhteistyörobotit ovat ensimmäinen askel, Operations Director Tomi Korkeavaara kertoo.

Yhteistyörobotit liitetään kahteen CNC-työstökoneeseen. Cobotit lisäävät venttiilipuolen (valve line productions) valmistuskapasiteettia, sillä coboteilla työstökoneita voidaan käyttää miehittämättömänä. Coboteissa on kolmisormitarttujat, joilla ne pystyvät käsittelemään kaikki tuotteet työkaluja vaihtamatta.

Cobotit lisäävät päivittäistä työaikaa

Korkeavaaran mukaan JTK Powerin työntekijät opettelevat cobottien käyttöä jo innokkaasti. Työntekijöille järjestetään sekä verkko- että lähikoulutusta, joissa opetellaan yhteistyörobottien ohjaamista ja opettamista tuotantolinjalle. Työntekijät toimivat yhteistyörobottien valvojana, työn alullepanijana ja laaduntarkastajina. He pitävät myös huolen työstökoneiden toimivuudesta.

Robottitoimittaja Oy Machine Tool Co:n Technical Sales Engineer Juho Liljamo kertoo, että yhteistyörobotit ovat apulaisia, jotka auttavat tekemään työtä tehokkaammin, jolloin ihmiselle jää enemmän aikaa tehdä jalostavia töitä – ihmisestä tulee ikään kuin robottien tiiminvetäjä.

– Cobotti varmistaa sen, että tuote jalostuu tehokkaasti eteenpäin. Kun cobotti on tehnyt ensimmäisen vaiheen, se siirtää työn saman tien toiseen työvaiheeseen. Tuotteita voidaan valmistaa myös ruokatunneilla, työajan jälkeen ja jopa öisin. Näin työaikaa voidaan kasvattaa sieltä täältä päivittäin.

Liljamon mukaan tarkimmat työvaiheet tekee JTK Powerilla edelleen ihminen.

– JTK Power on tunnettu laadustaan ja 100-prosenttisesta toimitusvarmuudestaan. Robotti tukee tätä toimintaa, sillä se tekee aina samanlaista, tasalaatuista jälkeä. Yhteistyörobottien avulla JTK Powerin koneistajille jää enemmän aikaa suorittaa arvoa tuottavia työtehtäviä, eli ihminen tekee edelleen tiettyä ammattitaitoa vaativat työvaiheet ja laadunvarmistuksen.

Robotit ovat nopeasti muunneltavissa uusiin työtehtäviin

Cobotit ovat helposti muunneltavissa, sillä ne voidaan opettaa työstämään erikokoisia tai uusia kappaleita jopa yhden työpäivän aikana. Cobotit voivat toimia liikuteltavilla alustoilla, jolloin niitä on helppo liikuttaa työpisteeltä toiselle. Työntekijä voi tarvittaessa valjastaa yhteistyörobotin joka aamu juuri siihen työhön, missä sitä eniten tarvitaan.

– Jos uusi kappale pitää tuoda tuotantoon kiireisellä aikataululla tai sarja on poikkeuksellisen suuri, cobotit tuovat heti lisää resursseja. Robotin runko on vakiokomponentti, joten se soveltuu myös moneen muuhunkin työhön kuin sorvaamiseen. Tämä tuo joustavuutta tuotantoon ja mahdollistaa myös muiden ihmistä rasittavien työvaiheiden automatisoinnin.

Liljamo kertoo, että yhteistyö JTK Powerin kanssa on sujunut mallikkaasti. Tarkoitus on siirtää koulutuksen ja käyttöönoton aikana Machine Toolin yhteistyörobottiosaaminen JTK Powerille.

– On hienoa, että JTK Powerin työntekijöillä on halu oppia itse asioita, sillä näin roboteista saadaan kaikki mahdollinen hyöty irti. Koulutus toteutetaan niin, että sen jälkeen heiltä löytyy robottiosaaminen oman talon sisältä.  Jatkossa uusien robottien käyttöönotto sujuu heiltä täysin itsenäisesti.