Ajankohtaista

09.06.2020

Vaimentimien kehitysprojekti saa Business Finlandin rahoitusta –mahdollisuus kansainväliseen kasvuun

jtkBF2

JTK Power aloittaa uuden äänenvaimennintekologian kehitysprojektin. Projektin kustannusarvio on yli miljoona euroa, ja siihen on saatu merkittävä avustus Business Finlandilta. Projektissa toimii tiiviinä yhteistyökumppanina asiantuntijapalveluita tarjoava A-Insinöörit Suunnittelu Oy.

Projektin tarkoituksena on suunnitella uutta teknologiaa tulevaisuuden äänenvaimenninmallistoja varten. Projekti yhdistää koko tuotantoketjun laboratoriosta prototyyppivalmistukseen, testaamiseen, valmistukseen ja asennukseen.

JTK Powerin R&D Director Jouni Hartikainen kertoo, että JTK Power on tyytyväinen Business Finlandilta saatuun tukeen. Tukea haettiin joulukuussa 2019 ja se myönnettiin toukokuussa 2020.

– JTK Powerilla on kansainvälisillä markkinoilla paljon kasvumahdollisuuksia. Uusien asiakkuuksien saamiseksi tarvitsemme lisää osaamista, jolla voimme kehittää liiketoimintaa. Siihen tämä projekti tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden, Hartikainen sanoo.

Uusista äänenvaimentimista suunnitellaan modulaarisia

Projektin aikana suunnitellaan ja toteutetaan modulaarisia, eri palasista koostuvia äänenvaimenninkokonaisuuksia. Näitä äänenvaimentimien palasia voidaan yhdistellä ja koota kuhunkin loppukohteeseen sopivaksi kokonaisuudeksi. Tällä hetkellä äänenvaimentimet valmistetaan alusta asti yhtenä kappaleena jokaiseen kohteeseen, joten modulaarisuus nopeuttaa valmistusprosessia ja tekee siitä edullisemman.

A-Insinöörien erikoisasiantuntijan Esa Nousiaisen mukaan modulaarisuuden huomioiminen on uutta äänenvaimentimien suunnittelussa. Oleellista on myös melusaasteiden psykologinen näkökulma.

– Keskitymme projektissa erityisesti melusaasteiden psykologisen stressin ja häiriökokemuksen poistamiseen, jotta voimalaitoksien lähellä asuvat ihmiset voisivat hyvin. Haasteena on löytää sellainen teknologia, jolla vaimentimista saadaan myös kestäviä ja edullisia valmistaa.

Projekti koostuu useasta eri vaiheesta ja kestää yli 2 vuotta. Lisäksi projektissa kehitetään JTK Powerin palveluliiketoimintaa hankkimalla lisää osaamista akustisten mittausten tekemiseen.

Asiantuntijat luottavat projektin onnistumiseen

JTK Power ja A-Insinöörien tiimi ovat tehneet yhteistyötä jo parikymmentä vuotta, joten isolle tuotekehitysprojektille on ihanteelliset olosuhteet.

– JTK Powerilla on pitkä kokemus äänenvaimentimien valmistuksesta ja tahto viedä projekti loppuun asti. Uskon, että he saavat suunnitelmat varmasti vietyä käytäntöön. Yhteistyö kasvattaa myös A-Insinöörien osaamista ja mahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla, Nousiainen kertoo.

Sekä Nousiainen että Hartikainen kiittelevät Business Finlandin toimintatapoja. Kun projektia alettiin suunnitella, Business Finlandin sparraaja oli heti mukana haastamassa ajatuksia. Pallottelu teknologia- ja rahoitusasiantuntijoiden kanssa auttoi paljon projektin suunnittelussa.

– Myönteinen rahoituspäätös on merkki siitä, että tämä projekti kannattaa toteuttaa. Kyseessä on iso projekti, mutta meillä on koossa alan parhaimmat asiantuntijat, Hartikainen sanoo.